суббота, 6 февраля 2016 г.

Київ. Місця пам’яті про революцію 1917-1921 рр. Частина 1: Центральна Рада

Революційні події 1917-1921 посідають важливе місце не тільки в історії України та її сусідів, а й усієї Європи в цілому.  Події революції залишили про себе різні згадки: писемні, речові тощо. Все це описують історики, створюючі численні томи літератури, але поряд з нами часто стоять споруди, які «пам’ятають»  епоху та визначних її діячів, а ми навіть не здогадуємося про це. Місць, які можуть розповісти нам про революційні події 1917-1921 років у Києві дуже багато. Розпочнемо зі споруд та місцевостей, пов’язані з Центральною Радою (березень 1917 – квітень 1918 рр.).
                Класичним прикладом є Будинок вчителя (Володимирівська, 57), який був місцем перебування Центральної Ради. Цю резиденцію «добув» для українського державного органу М.Порш, який був працівником при губернаторі і завідував будинками, які знаходились у міській власності. Щоправда, був ще варіант, Маріїнський палац, але міська влада не погодилася. Небагато людей знають про те, що спочатку Центральна Рада володіла лише частиною приміщенні, зокрема, як написав член ЦР М.Єреміїв, «один досить величенький покій, з якого ми зробили залу засідань і дві умивальні, де був розташований секретаріат… на умивальниках ми поклали дошки для креслення…і це були столи». Лише з вересня 1917 року ЦР стала повноцінним власником всього будинку.
                Крім того, за спогадами сучасників, зокрема Д.Дорошенко та В.Євтимовича, перші засідання ЦР проходили у напівпідвальному приміщенні клубу «Родина» на вул. Володимирівській, 42.
                А з чого почалося визнання ЦР головним представницьким органом українського народу? З двох подій: перше – величезний мітинг на підтримку Ради у  березні 1917 року на Софійській площі; друге – Всеукраїнській національний конгрес у квітні 1917 року. Останній проходив у будівлі, в якій зараз Національна філармонія на Європейській площі. Тоді це був будинок Купецького зібрання. Представники з усіх українських губерній Російської імперії визнали ЦР представницьким органом українців, а М.Грушевського затвердили головою.
                Наприкінці червня 1917 року було утворено перший український уряд – Генеральний Секретаріат. Спочатку перші засідання проходили разом з ЦР у Будинку вчителя, але вже  в серпні їм виділили приміщення у готелі «Савой», що розташовувався на місці нинішньої Київради (Хрещатик, 38). Але у приміщенні не було меблів. Голова уряду, В.Винниченко, особисто ходив по магазинах у пошуках меблів та обладнання для нормальної роботи урядовців. У січні 1918 року український уряд, змінивши назву на Рада Міністрів, переїхав на Інститутську,40, до палацу київського генерал-губернатора (будівля не збереглася).
Як і кожен уряд, Генеральний Секретаріат складався з окремих міністерств, які з часом потребували окремого місця роботи. Наприклад, Міністерство закордонних справ, першим головою якого був О.Шульгін, розмістилося у Будинку Терещенків (сучасний Музей російського мистецтва на Терещенківській,9). С.Петлюра зі своїм Генеральним секретарством (згодом - Міністерством) військових справ розташувався в будівлі колегії Галагана (зараз будівля Національного музею літератури на вул.Б.Хмельницького, 11). Але це міністерство суттєво збільшилося і в березні 1918 року йому виділили нове приміщення на Банковій, 2 (нині – Президія спілки письменників України). Будинок архітектора Городецького (відомий «будинок з хімерами» по вул. Банкова,10) виділили під Генеральне секретарство судових справ.
22 грудня ЦР підписала закон про створення Українського державного банку, якому поставили завдання здійснити грошову емісію. Банк розмістили на Інститутській, 9. Зараз у цьому будинку Національний банк України.   А де ж друкували перші гроші? Спочатку це мало відбуватися за адресою Пушкінська, 4 у типографії Кульженка (будівля не збереглася). Але потужностей не вистачало, тому вирішили скористатися послугами іншої друкарні, яка розташовувалася у «Исправительном Арештантском Отделение» за адресою бульвар Т.Шевченка,27.


                29 квітня 1918 року у Києві відбувся державний переворот. Влада перейшла до рук П.Скоропадського. А це вже історія інших місць.

Про місця у Києві, пов’язані з Гетьманатом П.Скоропадського читайте тут.
А про Директорію у Києві тут

1 комментарий: