среда, 2 марта 2016 г.

Київ. Місця пам’яті про революцію 1917-1921 рр. Частина 3: Директорія УНР

Однією з альтернативних шляхів Української революції була Директорія, яка встановила свою владу в Україні наприкінці 1918 року. Які ж місця Києва пов'язані з цим етапом революції?

Початок революції ніколи не дає відповідь на питання про, чим завершиться революційний процес. Так і у випадку з Українською революцією 1917-1921 років: створена у 1917 році Центральна Рада, складена переважно з лівих,  не змогла вирішити багатьох питань. Тому у 1918 році виникла альтернатива правого, консервативного шляху, у вигляді гетьманату П.Скоропадського. Але він тримався на німецькій зброї та поміщицькій ініціативі. Тому частина населення негативно сприймала режим гетьмана. З цим також не бажали миритися республіканські сили. Коли в Німеччині відбулася революція і вони вийшли з війни, то за умовами перемир’я німецькі війська мали покинути чужі землі, в тому числі і українські. Тому влада Скоропадського стратила основну опору. Цим поспішили скористатися колишні діячі Центральної Ради.
У ніч з 13 на 14 листопада 1918 року в приміщені Міністерства шляхів на бульварі Т.Шевченко, 34 на таємних зборах було створено тимчасовий революційний орган, який мав складатись з 5 осіб: В.Винниченко, С.Петлюра, Ф.Швець, П.Андрієвський та А.Макаренко.  Назвали його Директорія. 14 грудня вони остаточно встановили владу в країні. П.Скоропадський виїхав з країни.  На початку січня 1919 року розпочала роботу Рада Комісарів Народних Міністрів з головою В.Чеховським за адресою Терещенківська, 9.
22 січня 1919 року на Софійській площі було урочисто зачитано знаменитий Акт Злуки, про об’єднання ЗУНР та УНР: «Від нині воєдино зливається століттями відірвані одна від одної частини єдиної України» - саме так розпочинався текст документу.
23-28 січня 1919 року у Києві відбувався Трудовий конгрес – представницький з’їзд  делегатів з більшої частини України.  Саме тут було затверджено Акт Злуки.

Однак вже наприкінці січня Директорія залишила Київ, який вдруге захопили більшовики, а сама переїхала до Вінниці. Але це було далеко не єдине місце перебування українських лідерів. Після цього розпочинається складний етап в історії Директорії: фактично УНР існувала там, де перебувала українська влада. В народній пам’яті залишився вислів: «В вагоні Директорія, під вагоном територія».

Про місця у Києві, пов’язані з Українською Центральною Радою читайте тут.
А про гетьманат П.Скоропадського тут

Комментариев нет:

Отправить комментарий