понедельник, 15 февраля 2016 г.

Київ. Місця пам’яті про революцію 1917-1921 рр. Частина 2: Гетьманат Скоропадського

29 квітня 1918 року у Києві відбувся державний переворот, за підтримки німецьких окупаційних військ до влади прийшов нащадок козацької старшини, генерал російської армії Павло Петрович Скоропадський. Хліборобський конгрес оголосив його гетьманом усієї України. Відбулося це дійство у будівлі Цирку Крутікова, ця споруда не збереглася, зараз на її місці кінотеатр «Україна»  (вул.Городецька,7).

Гетьманська резиденція розташувалася за адресою Інститутська, 40, палац Київського генерал-губернатора. За місяць до цих подій, у березні, будівля стала місцем перебування Ради Міністрів УНР. У літературі поширено інформацію, що місцем перебування гетьмана був Маріїнський палац. Це міф, уряд Української Держави так і не ухвалив рішення про нову резиденцію.
Цікаві факти про резиденцію гетьмана наводить Д.Дорошенко: «Гетьманський будинок охоронявся спеціальною вартою. За кілька кроків від нього зупиняли кожного перехожого, або авто й питали перепустку, до будинку пускали лише по особливих перепустках». У часи 1920 році будівлю було пошкоджено в наслідок вибуху, а у 1930-х роках на її місці збудували новий будинок для партфункціонерів.
Мала Рада Міністрів проводила засідання у резиденції гетьмана. Міністерство внутрішніх справ зайняло Маріїнський палац. П.Скоропадський створив два нових міністерства – Народного здоров’я та ісповідань. Перше розмістилося у будинку Товариства швидкої допомоги за адресою Рейтарська, 22. До речі, за радянських часів тут було Міністерство охорони здоров’я. 
Міністерство ісповідань розмістили неподалік від Софійського монастиря.
Вищою судовою інстанцією Гетьманату був Державний Сенат, містився він у будинку на бульварі Т.Шевченко, 56. Ця будівля не збереглася.
Гетьман П.Скоропадський дуже багато уваги приділяв розвитку української культури. 5 жовтня 1918 року у Києві було відкрито Український Народний університет. Частина занять проходила у Педагогічному музеї (колишня резиденція Центральної Ради), частина в аудиторіях Університету Св. Володимира. У листопаді 1918 року розпочала роботу Українська Академія наук, на чолі з В.Вернадським. Розмістилася вона там, де нині президія УАН (Володимирська, 54).
14 листопада для спротиву Гетьманату було створено Директорію. У грудні П.Скоропадський виїхав з країни. Владу у Києві захоплює Директорія, яка оголошує про відновлення УНР.


Про місця у Києві, пов’язані з Українською Центральною Радою читайте тут.А про Директорію у Києві тут

Комментариев нет:

Отправить комментарий